DET SLÅR GNISTOR OM AINO TROSELLS SVETSARE

Det slår gnistor om Aino Trosells svetsare

Dala-Demokraten 11 aug. 2021 Författare: Ulf Lundén

Aino Trosells 27:e bok ”Varvsslammer” lyfter fram enskilda arbetare, män och kvinnor inom den stora varvsindustrin i Göteborg på 1970-talet. Resultatet blir en kollektiv arbetarskildring som det slår gnistor om. Aldrig tidigare har väl svetslågan brunnit så klar i någon tidigare skildring inom arbetarlitteraturen.

RECENSION Aino Trosell sitter på ett unikt källmaterial. Hon skriver utifrån egna meriter som svetsare med stämpelklocka och blåställ.
Hon har knåpat ihop en fast och tydlig ram som består av hårda industrigolv, hörselkåpor, gnistregn, buller och rök. Boken befolkas av människor med egna tankar om sig själva, kamraterna och samhället i stort. Då slår varvskrisen till. Hela tillvaron sätts i gungning. Framtiden verkar oviss.
Boken lyfter fram en viktig industrihistoria som pågick samtidigt med moderniseringen av Sverige.

Aino Trosell var svetsare på Arendalsvarvet i Göteborg i slutet på 1970-talet. Då ansågs det vara världens modernaste skeppsvarv. Det rådde brist på svetsare. Även unga kvinnor snabbutbildades i yrket.
Det är inte första gången som Aino ger sig i kast med att skildra varvsindustrin. Efter debuten med ”Socialsvängen” i slutet på 1970-talet gav hon ut Hjärtstocken, Samnanger och Facklorna. Alla tre utspelade sig i den tuffa verkstadsmiljön. Kollektivromanen Facklorna från 1985 minns jag tydligast. Även i den boken bolmade svetsröken från sidorna.
Det var ett krävande, farligt och hårt arbete. Bullrig miljö och giftig svetsrök. Iskallt på vintern och extremt varmt på sommaren.
Men här finns även en stor arbetsglädje och en fin gemenskap. Det råder en osentimental stämning på golvet. Många hjärtliga skratt blandas med bråk och konflikter. Det fanns dock en grundläggande känsla av att ha en tydlig identitet i arbetarklassen.
Aino har i den nya boken utgått från texter som hon skrev under sin tid som svetsare. Den innehåller även ett stort antal dokumentära bilder.
Det går inte att genrebestämma ”Varsslammer”. Här blandas korta texter med längre noveller. Några av dem har kanske varit ämnade för en större roman. Här finns även essäer och dikter.
Läsarna får följa vitt skilda levnadsöden, män som kvinnor, hur de strålar samman på varvet och bildar tillsammans en arbetsstyrka att räkna med. En del kommer från Finland. Några andra från andra länder i Europa. Vi möter Mona, Anna-Stina och Ingrid i den långa novellen ”Varvskvinnor.”
Ainos berättelser påminner oss om hur svårt det var för ensamstående kvinnor med barn att kombinera jobb med föräldraskap. Alla tre minns tiden på varvet med värme.
Boken romantiserar inte arbetarklassen på något sätt. Hon speglar kvinnor och män precis som vi alla är med goda och dåliga sidor. Vem fasen är perfekt? Ingen.
Om ”Varvsslammer” skulle ha ett soundtrack, en låt som genomgående hörs i bakgrunden, så är det Ted Ströms ”En vintersaga”. Sverige på den tiden var fortfarande ett industrisamhälle med stora arbetsplatser för tusentals människor. Nu rullar industrierna ännu snabbare men med betydligt färre anställda.
Det finns dock en likhet med situationen på 1970-talet. Det råder fortfarande en stor brist på klassiska industriyrken som just svetsare, gasskärare och maskinoperatörer inom metall.
Att vara svetsare är ett hantverksyrke som kräver omfattande kunskap om material, konstruktion och ett kvalificerat praktiskt kunnande.

Aino Trosell vill med boken ge sitt omedelbara stöd till ett varvshistoriskt museum. Göteborgs historia är ju förknippad med denna stora industri. Här kan vi prata om ett kulturarv värd namnet. Vi pratar om en arbetslivshistoria som inte får gå om intet. Var finns stoltheten över den i dag? Ingenstans tydligen. Aino Trosell hoppas på ett varvsmuseum, kanske till och med ett industricenter.
Många städer förvandlar i dag forna industriområden till bostäder, hotell och nöjeslokaler. Hit flyttar företag inom företrädesvis tjänstesektorn i branscher som IT, telemarketing och reklam. Forna arbetarstäder ömsar skinn och jagar en ny identitet.
Det sker såväl i Göteborg som i Borlänge. Den kollektiva historien göms undan och riskerar att glömmas bort. Den påverkar dels den egna självbilden, dels arbetarrörelsens kollektiva identitet som en stark facklig och politisk rörelse.
LITTERATUR
Varvsslammer av Aino Trosell
Utgiven av Breakwater Publishing

”Boken romantiserar inte arbetarklassen på något sätt. Hon speglar kvinnor och män precis som vi alla är med goda och dåliga sidor. Vem fasen är perfekt? Ingen.”

Att vara svetsare är ett hantverksyrke som kräver omfattande kunskap om material, konstruktion och ett kvalificerat praktiskt kunnande. | Aino Trosell är aktuell med boken ”Varvsslammer”.