GÖTEBORGS STADS ARBETSSTIPENDIUM FÖR FÖRFATTARE

En fantastisk afton den 20 september 2021 på Börsen! PRISMOTIVERING: ”Från socialarbetare och svetsare till en av landets moderna arbetarförfattare. Där står Aino Trosell, i ett regn av priser och belöningar genom årens lopp, från facket till Svenska Akademien, och räds varken varbölder eller heliga kor. Med ytspänning, järngrepp och hjärta, med rött lack och en och annan fackla, har hon alltsedan debuten 1978 gestaltat såväl storstaden och dess utmaningar som landsbygden och dess utarmning. Aino Trosells författarskap, som består av romaner, noveller och barnböcker, präglas av samhällskritik, kvinnohistoria och etiska och existentiella frågor. Hon har bjudit på alltifrån thrillers och kriminalberättelser till den delvis självbiografiska ”En gränslös kärlekshistoria”. Nu knackar hon envetet på dörren till Göteborgs varvshistoria. Det är ett mycket trevligt ljud.”