Bibliotekstjänst om Min grav är din

20140618_1914472012 utkom första delen av Aino Trosells ”krimineller” som hon beskriver som ”en korsning mellan kriminalroman, novell och karamell”. Krimineller 2 med titeln Min grav är din innehåller tolv berättelser rymmande hemska ”förfärliga gärningar”. En del av dem är riktigt obehagliga, gränsande till outhärdlig läsning med oanade slut, ofta i ond bråd död. Siv Dahlin, den folkliga huvudfiguren från författarens kriminalromaner, finns med i fyra av dem. Ett genomgående tema är människornas förlorade tillit till barndom och uppväxt samt missriktad tvångsmässig kärlek. Här ryms såväl psykopater, bland andra trillingmördaren Hannes, som illegala invandrare och den genomsnittlige svensken. Ångesten och paniken skildras så man som läsare själv kippar efter andan, såsom i den sista kriminellen Min grav är din. Det är inga söta karameller författaren levererar, hon är skicklig på att bygga upp skrämmande, obehagliga situationer. Det är rysligt och bra skrivet.