EN REN NJUTNING ATT LYSSNA TILL… .

 

Bolme

 

 

 

 

 

 

 

Bolme blir bättre för varje år. Så skriver Litteraturmagazinet i en alltigenom lovordande recension av ljudboken MIN GRAV ÄR DIN. Även Ann-Li Norberg får beröm för sitt sätt att tolka Siv Dahlins personlighet i de krimineller som handlar om henne. Hela recensionen relateras nedan. Den finns på: http://www.litteraturmagazinet.se/aino-trosell/min-grav-ar-din-krimineller-ii/recension/esther-hansen

Knappast lämplig litteratur att somna till

Aino Trosells deckarnoveller – ”krimineller” – är en sann njutning att lyssna till, trots flera grymma händelseförlopp.

Krimineller är Aino Trosells namn på sina noveller om kriminalitet, främst mord. Nu kommer del två och om Trosells intresse håller i sig kommer säkert flera delar.

Att slutet på varje novell innehåller en knorr bidrar till läsupplevelsen och underhållningsvärdet. Dessutom är novellerna högst aktuella. Här speglas nya fenomen i den svenska kulturen till exempel hur det kan vara att leva som papperslös i ständig fruktan för upptäckt och utvisning, nya samarbeten inom släkten och hotfulla ”beskyddare”.

Välkända problem skildras också – till exempel en arbetsplatsolycka, vådan av att dricka sig till glömska och en granne som höggradigt stör alla i sin omgivning.

Men värst är givetvis titelnovellen. Alla med cellskräck får ett par effektfulla tillfällen till fobiträning. Den eviga frågan, om beskrivningar av ondskan ökar den totala ondskan i världen eller om det tvärtom ger oss en chans att bearbeta och komma tillrätta med den, aktualiseras. Men framförallt skiner Trosells varma medmänsklighet och kunskap om våra livsvillkor igenom.

Varje novells personer engagerar mig så mycket att jag vill veta mera, vill veta vad som händer sen, vill uppmana författaren att fortsätta, fördjupa historien. Men det är väl just det som är novellens styrka och svaghet, att den sluter när det är som bäst.

Kriminellerna är inlästa av Tomas Bolme och Anne-Li Norberg och jag är imponerad. Bolme är en erfaren uppläsare som bara blir bättre för varje år. Klar och tydlig och med stor inlevelse gestalter han sina personer. Det är en ren njutning att lyssna! Norberg läser de krimineller som har Trosells kända rollfigur Siv Dahlin som berättare. Och Norberg gestalter Siv så fint som om hon själv vore denna orädda, härliga kloka svenska tant!

Med andra ord så är Trosells krimineller, trots de många grymma händelseförloppen, en sann njutning att lyssna till – både för sina skickliga uppläsare och för det intressanta innehållet. Dock varnas för att det knappast är någon lämplig insomningslitteratur. /Esther Hansen

press_Norberg