Smålandsposten om Min grav är din

Screenshot 2014-06-19 12.19.25

SEDAN deckardebuten 1999 med Ytspänning har Aino Trosell tillhört toppskiktet bland de svenska deckarförfattarna. Serien som följde debuten, med mångsysslaren Siv Dahlin i detektivrollen, präglas av såväl ett tydligt klass- och genusmedvetande som ett starkt samhällskritiskt perspektiv.
Dessutom tillhör Trosell en av de stilistiskt bästa skribenterna i genren.
På senare tid har Trosell dock övergivit romanformen och framför allt satsat på noveller. Min grav är din är hennes andra volym med så kalllade ”krimineller”, kriminalnoveller.
Den nya samlingen innehåller tolv fristående berättelser.
Fyra av dessa handlar om Siv Dahlin, de övriga har andra huvudpersoner. Det korta formatet ger inte utrymme för någon mer utförlig personteckning, men Trosell behärskar genren till fullo, vilket innebär att man som läsare ändå hinner engagera sig i de olika huvudpersonerna och deras dilemman. Trosell lyckas koncentrera varje text, skala av allt perifert och bara skildra kärnan i varje berättelse. Genomgående handlar det om människor som på olika sätt står på tillvarons rand, som nått en punkt i livet där allt ställs på sin spets.
MÅNGA AV berättelserna kretsar också kring motsatsparet frihet och ofrihet, något som skapar en röd tråd genom samlingen.
När det gäller Siv Dahlin-novellerna har den vana Trosell-läsaren en djupare kontext, vet mer om huvudpersonens karaktär och bakgrund.
Det gör också att dessa noveller känns lite fylligare.
Novellerna i Min grav är din är precis lagom långa att läsa innan man somnar eller på bussen till jobbet.
Men jag kommer ändå på mig själv med att önska att jag fick ännu mer, och jag hoppas att vi snart får möta Siv Dahlin i det längre formatet igen.
KERSTIN BERGMAN

➜ Läs Också: trosells siv Dahlin-romaner, varför inte börja med den första, om hjärtat ännu slår (2000).

”Han var ung och stabil, ett lyckat exemplar stockholmspolis, oantastlig och formell intill teflonaktighet. Jag kände mig lantlollig och dum. Men också trygg. Det behövdes proffs som han. En tomte på min nivå skulle inte ha klarat ut något mord. Nog för att jag hade en del erfarenheter.
Jag ville inte tänka på dem. ”

MIN GRAV ÄR DIN:
KRIMINELLER II
Författare: Aino trosell
Förlag: Lindelöws

bildtext:
– Aino Trosell skildrar personer som står på tillvarons rand.

© Smålandsposten