I KASSAKÖN PÅ COOP

Min kundvagn var smockfull. Så när jag såg att den blida damen bara hade ett par kaffepaket i handen, erbjöd jag henne att gå före. Hon log tacksam. Nickade sedan rart och liksom i samförstånd mot löpsedlarna.  Personen som mördat fyra människor på Drottninggatan i Stockholm. Den där, sa hon, borde man bara ge en spruta.

Det tog en sekund innan jag fattade vad hon sa. Jamen, sa jag, om han dödas kommer han ju till paradiset vilket han vill, eftersom han inte dog som han hade hoppats, utanför Åhléns. Om han däremot hänger sig i häktet hamnar han i samma helvete som alla andra. Så nu måste han bara leva vidare, inlåst på livstid. Förhören kan ge viktig information som kan hindra nästa dåre. Och kosta därmåttans med pengar, flikade damen in.

Ja det är sant. Och det är provocerande med denna arrogans, att en stjärnadvokat inte dög. Jag tänker på Breivik. Fortfarande anser han sig själv vara en hjälte, att det var rätt det han gjorde. Nu kämpar han med näbbar och klor för att nå likasinnade. Måtte Norge fortsätta som hittills, rättssäkert men ingen lekstuga och så lite uppmärksamhet som möjligt. Ändå är kanske Breivik en större ikon som levande än som död. Jag vet inte. Jag vet bara att dödsstraff är ociviliserat och primitivt och dessutom rättsosäkert. Och det klibbar vid. Det är så äckligt att döda en annan människa, vem vill ens nicka tyst samförstånd till något sådant. Primitiva, grymma straff, tortyr och vidrigt beteende får stå för dem som vill leva i en sådan hatets värld. I dessa dagar har vårt samhälle visat både muskler och hjärta, det är jag glad för, det är så vi vill leva. Det kan enstaka fanatiker och hatare inte ändra.

För övrigt vill min dracena komma ut och på vägen dit passera grannen. Jag väntar spänt på att hon – för det är väl en hon? – ska spräcka taket, även om det inte är av glas. Jag nänns inte toppa henne. Hon har känslor. Ibland när jag har varit bortrest har hon liksom fällt ner bladen utefter stammen fastän hon har fått vatten. Hon känner igen mig. Hon lever. Allt liv är spännande och alla vill vi vara med så länge som möjligt.