JANUARI BÖRJAR ÅRET… .

Januari heter även första kapitlet i GRÄNSMARK, den nya romanen, som kommer ut i september i år 2020.

Gränsmark är indelad i tolv kapitel. Här kommer ett smakprov av Januari:

”Hela det gamla HSB-huset sov, klockan var sex, inga ljud från trappuppgången, vattenledningarna teg. Utanför spred en gatlykta sitt kalla ljus över den sovande parkeringen. Den som inte hade motorvärmare och tidsinställd kupévärmare skulle inte få igång sin bil denna dag. Utan tvingas plocka fram startkablar och försöka hitta någon som hade tid, samt en bil med fulladdat batteri.

För mig var det bara att göra det, ge mig iväg till en vanlig arbetsdag i raden. Om än ovanligt kall. Tänka sig för. Ta det lugnt, inte rusa. Be till Gud att Anna Katarina Bengts och de andra utefter linjen hade lyckats hålla värmen. Du är en trapper Siv, brukade Lars-Åke i Vickofall berömma mig – du kommer precis som Allan, dig kan man lita på hur det än är.

Ryktet förpliktigade, Allan var populär och som varande hans vikarie, därtill fruntimmer, hade jag en del att leva upp till.

Kölden slog överrumplande ner i halsen när jag öppnade ytterdörren. Andetagen som aceton rakt ner i de oskyddade lungorna.

Det nöp till i näsan.

Det speciella ljudet av gnisslande söndermalt glas.

Fotstegen knarrade inte.

De gnisslade och sjöng.

Så som de gör.

När det är trettiofyra grader kallt.”

*