EN MÅNAD KVAR

En månad kvar till bokmässan. Jag har varit med på nästan alla. Pratat och pratat så att jag sedan tvingats tiga i en vecka. Glidit omkring och avnjutit seminarier, på eller nedanför scener. Upptäckt spännande böcker, träffat människor jag aldrig annars skulle ha träffat, lyssnat på författarsamtal och varit en del av sådana scensamtal också.

Så många roliga minnen från alla bokmässor under åren som varit!

Men upplåtandet av en tribun för Nya Tider har i år fått mig att fullständigt tappa lusten. Som tack för vd:n Maria Källsons beslut att släppa in dessa förintelseförnekare har nu Nordfront lovat att i direkt anslutning anordna den största nazistdemonstrationen sedan andra världskriget. Tusen renrasiga fosterlandskämpar förväntas marschera i Göteborg. Tack för detta bästa vd! Jamen jag hörde ju med mina jurister och det var ingenting olagligt med Nya Tider.

Bara för att en sak inte är olaglig behöver den inte vara önskvärd, behöver den inte vara något man ska bereda väg för. En bra vd hör sig för hos sitt eget hjärta, sitt eget förnuft och goda omdöme och sedan fattar vederbörande rätt beslut. Det är därför det finns chefer, för att de förväntas kunna just detta. Bokmässan är inget offentligt rum, den är en privat marknadsplats med stort kulturellt renommé. Men om bildningen, humanismen och den goda smaken inte längre ska råda så är det säkert fler än jag som inte vill gå.

En fräschare bokmässa – BOKMASSAN (utan ä-prickar) kommer att hållas på Heden 29 – 30 september, med ETC och Piratförlaget som huvudarrangörer. Där framträder författare som Johannes Anyuru, Athena Farrokhzad, Agneta Pleijel, Sara Stridsberg, Jenny Wrangborg och många fler och det finns böcker i överflöd. Även jag finns med på ett hörn, fredag 29/9 kl 14.30 – 15.00 (se under Här ses vi)

Bokmassan är nyfödd, pigg och vaken.

Dessutom gratis.