VARVSSLAMMER

 

Välkommen tillbaka till varvsarbetet på Göteborgs norra älvstrand! Vi färdas mot ett sjudande arbetsliv i det tidiga sjuttiotalets Göteborg. I fängslande texter sliter vi inne i fartygsskroven och ute i verkstäderna. Vi är de första kvinnorna på varven och vi tycker att svetsning påminner om handarbete. Vi är plåtslagare och rörläggare och sitter i ensamhet uppe i en kran och känner ansvaret. Vi fryser och har roligt, vi skämtar när ingenting annat hjälper, vi steks under däcksplåtarna och längtar efter semestern. För vi tror att varvsarbetet ska vara för evigt.

Vi är också med om början till slutet, det osannolika slutet av denna viktiga epok i landets industrihistoria. I den senare delen av boken mörknar bilden. Men så vänder det. Ingenting är omöjligt, historien fortsätter och växer, lager på lager och plötsligt finns inte varven mer, ej heller minsta spår.

Varvsslammer är ett kärleksfullt  äreminne över en svunnen epok. I texten finns ett helt författarlivs litterära erfarenhet, men också en ung kvinnas oförfalskade blick till den grad att vi kan känna svetsloppornas bett emot huden. Varvsslammer är Aino Trosells och förlaget Breakwater Publishings födelsedagspresent när Göteborg fyller 400 år 2021.

Boken kom ut 2021-03-31, formatet är danskt band och omfånget 320 sidor. Många fina bilder ur Varvshistoriska föreningens rika arkiv..

Ett skönlitterärt arbetarepos med konkreta foton. Ett där och då blir till ett här och nu. Hur det var, hur det kändes. Vad som hände människor som arbetade på varven i Göteborg. Storhetstid, arbetskraftsbrist och kvinnor som fyller upp. Sedan varvskris, nedgång och fall. Alla känslor, alla drömmar – kamratskap, humor och skräck.

Min 27:e bok kastar dig rätt ner i varvsslamret, järndammet och svetsröken för att vi inte ska glömma. Historien har något att säga oss.