Efter festivalen

Pussy Riot PosterVet ej vilka filmer som kommer upp på den svenska repertoaren. Tyvärr tror beställarna att action och tonårsfilmer är det som säljer bäst. Filmfestivalen ger dock inte syn för sägen – utan den medelålders och äldre publiken hade det inte blivit mycket till karneval. Håll utkik efter följande filmer: Inside Llewyn Davids – bröderna Cohen, mer behöver inte sägas, de är ju alltid bäst. The last of the unjust – samtal med den ende överlevande Judenäldsten i Theresienstadt. Man glömmer aldrig filmen Shoa och man glömmer aldrig denna film. Det förflutna – grymt välskrivet och välspelat franskt familjedrama. Skytten – dansk thriller i världsklass. Circles – balkankrigets följder sprider sig som cirklar i denna välskrivna och välregisserade film. The best offer – underhållning som heter duga av vadhannuhette, han som gjorde Cinema Paradiso. Slutligen: All is lost. Förväntningarna var inte höga; Robert Redford en båt och ett hav i två timmar, även om det är storm och även om han är lost, hur kul kan det vara? Tack och lov hade jag fel, detta är en grymt spännande film hela vägen från ruta ett. Och detta trots att det verkligen bara är Robert Redford, ett hav och en båt. Men ack vilken timing, vilket delikat filmbygge, pang på storyn rakt av, ingen backstory, ingen sentimentalitet, nästan ingen musik. Bara Robert Redford, en båt och havet. Filmen handlar om överlevnad, om att hela tiden kämpa, försöka klara sig. Hur människan är. Romanen s/y Glädjen och filmen All is lost – den som efter dessa två upplevelser ger sig iväg på det där främmande elementet får skylla sig själv.