Mitt tal på kalaset

2014-01-09 09.04.07

Kära festdeltagare och käre Sven!
Jag bor i Göteborg och som födelsedagspresent hade jag gärna velat ge dig en spårvagn – men det har du ju redan fått. Dock ska du få något som går på räls, eller på rulle eller helt av sig själv… rent av i luften!
Med mig här ikväll har jag chefen för Sveriges största ljudboksförlag ever, Helena Gustafsson. Tillsammans vill vi till dig överlämna en alldeles speciell sak.
Men först, vill jag läsa upp ett stycke ur ett förord..:

När jag för första gången fick lyssna till uppläsningen av På en öde ö i havet blev jag förstummad. Berättelsen var helt ny, som om jag aldrig hade hört den förut, än mindre skrivit den själv! Sven gjorde huvudpersonen till sin, Sven var Bertil! Nu fick jag verkligen ta del av historien om de tre skogsarbetarna på Berget som lejer en kocka vilken ställer till det i deras oskuldsfulla ödemarkstillvaro.
  Vilken gastkramande historia! Vilken tyngd i Bertils öde vilket förföljer honom ända in på hans ålders höst. För Gerda återvänder. Berättelsen går mot sin obönhörliga upplösning. Vad ska hända nu?
Jag skrev en gång denna berättelse. Nu levereras den intravenöst, som en film mellan öronen, för åhöraren att dras in i av vår mesta skådespelare alla kategorier – Sven Wollter.
  Denna hörbok är en jubileumsutgåva. Den är Sven Wollters bästa uppläsning någonsin! Detta påstår jag oblygt fastän det är jag som har skrivit texten och om någon skulle protestera bleve detta ett kärt problem. När är Sven som allra bäst?
  Hvergang!
  Jubileumsutgåvan av På en öde ö i havet uppmärksammar Svens åttio år varav sextio som skådespelare och konstnär. Ingen glömmer Raskens, Tältprojektet, Alfred, Van Veeteren, En sång för Martin, Änglagård för att inte tala om alla lysande teaterprestationer, skivor, radioprogram och shower. Jubileumsutgåvan På en öde ö i havet produceras för att uppmärksamma Sven Wollters gärning och verk. Det är en ära att på detta sätt få medverka till den extra uppmärksamhet hans sextioåriga konstnärskap gör sig förtjänt av.                                                                                                                                                                      jag heter Aino Trosell

Innan du nu börjar bli arg för att vi har gått bakom ryggen på dig och ger ut denna ljudbok,  så vill jag upplysa dig om att detta är frukten av en konspiration – med din kära hustru Lisa. Hon har vetat om detta hela tiden. Bara så att du – hejdar dig.
Den här ljudboken kom en gång ut på Norstedts vars ljudboksproduktion numera är blygsam. Marknadsföringen den gången var obefintlig. Ändå gick det bra. Den frösådde sig själv, denna berättelse. Till nyutgåvan på Storyside – med nyskrivet och av mig själv inläst förord – finns det större kunnande och muskler.
Som vanligt är det du som ger. Denna grymma inläsning – fan ta dig! Vi som ska få höra är att gratulera.
Tack Sven!Sven på sitt 80årskalas. Festen är inte över.

Sven på sitt 80årskalas. Festen är inte över.