DÄRFÖR BEHÖVS ETT VARVSHISTORISKT MUSEUM

Frihamnen jan 14

Det bor folk på norra älvstranden i Göteborg som aldrig har sett ett storvarv, än mindre vet att de sätter ner sina fötter på minnet av ett sådant, varje dag. Dessa hipsters kan vara över trettio år, ha barn. Vet ingenting om platsens förflutna.

Stockholmarna har Vasamuseet – berättelsen om en båt som aldrig kunde segla. Medan Göteborg nu gått förlustig Götaverken, flytdockan och kranarna, där fantastiska fartyg byggdes. Varvsepoken är verkligen över.
Men Göteborg är som förlamat. Här ska inte visas stolthet. Här ska inte minnas. Här ska bara finnas: ekande motortrafikleder och stumma hus.
Sannerligen säger jag eder, Göteborg är värdigt ett fantastiskt varvsmuseum som slår allt, ett industrihistoriskt smycke som världen ska vallfärda till. Det ska vara utformat som ett skepp och det ska ligga uppdraget halvt på stapel i Frihamnen. Dess namn skall vara Tidevarvet. Eller något annat häftigt och vackert.

I Tidevarvet skall Göteborgs humorscen inrymmas. För utan humorn hade varven lagts ner mycket tidigare: vad är förresten klockan?
– Den e la Eriksberg.
– Va?
– Strax över älva.
Riktigt dåliga vitsar så man storknar, orkar.

Skrovmålet – en restaurang med vällagad husmanskost ligger inglasad på däck. I skrovets buk möter framtidens människor med skräckblandad förtjusning den verklighet som byggde industrinationen Sverige.

Berättelsen som förmedlas i Tidevarvet handlar om de tusentals människor som byggde fartyg i Göteborg; vad de gjorde, hur de bodde och levde och varifrån de kom. Olika tider – olika folkgrupper. Historien fortlöpte. Varven blev en del av Göteborgs ansikte och själ. Låt oss värna om denna identitet, låt detta stora och vackra minne aldrig försvinna!

Tycker du detta är viktigt? Jag skickar dig gärna en pdf med mitt PM på fem sidor om det blivande varvsmuseet, vilket jag f.ö. hittilldags har sänt ut till över femtio politiker, nyckelpersoner och beslutsfattare med mestadels positiv respons. Dock ibland ingen alls. Hur går man vidare? Maila mail@ainotrosell.se så kommer mitt PM om Tidevarvet –  helt nödvändigt för Göteborgs minne och identitet.