TAL TILL VÅREN

Vårtal Kyrkåsen Enköping Valborgsmässoafton 2010

 Jag heter Aino Trosell och har fått den stora äran att hålla årets vårtal. Du är generös du Enköping.

Och du är musikalisk! Tack för det kära Immanuel brassband samt stiliga Enköpings kvartettsångare!

Vid ett flertal onsdagsluncher har jag här i Vårfrukyrkan även avnjutit himmelska orgelkonserter helt gratis. Tack Enköping – musik och godgivenhet är du bra på!

Vintern har varit ovanligt bister, även med enköpingsmått mätt. Men idag är det tack och lov isfritt. Ja, idag slog visst de första björkarna ut här i Enköping!

I min barndoms Malung, som ligger i klimatzon sju, skulle man klä sig efter almanackan. Det skulle vara nylonklänning och vita knästrumpor på Valborg. Numera pälsar jag på mig under vårkappan. Sverige ligger kyligt till med internationella mått mätt. Ljust är det å andra sidan. Och än så länge heller ingen mygg.

Jag är alltså från Malung. Enköping påminner om Malung. Jag kände mig hemma direkt. Fast det är varmare här, det är närmare, det är bekvämare.

Inom parentes kan jag i och för sig påpeka att det även är kriminellare. I Malung blev det krigsrubriker förra året då en matlåda blev stulen från en altan. Här i Enköping däremot, läser jag varje måndagsmorgon i Enköpingsposten om förfärliga brott. I början var jag jätterädd att någon skulle skruva loss hjulen på min bil, men just den brottsligheten har tack och lov mojnat. Så allt är verkligen inte soligt och glatt; bråk på torget, narkotika, allt möjligt som följer med att vara belägen så nära en storstad. Ändå klarar du dig bra Enköping, du kämpar på.

Du är även vacker Enköping. Det gör ingenting att dom har rivit ditt anrika Stadshotell. Var inte ledsen. Så lätt knäcker man inte din alldeles speciella skönhet och charm. Du är varm, du lider inte av nattfrost i någon större utsträckning. Du har däremot vackra parker, levande och ständigt växande konstverk över hela staden. Dina anletsdrag utstrålar integritet där du i ditt inre ännu superar på Stadshotellet, firar bröllop och femtioårsdagar därstädes samt även möter doktor Westerlund på promenad.

Denne man var före sin tid, han insåg hur det inre måendet var beroende av kroppens välbefinnande. Han ordinerade därför motion! På den tiden fanns det ingen läkemedelsindustri, så han gjorde många människor friska med det simpla rådet att folk skulle röra på sig.

Doktor Westerlund skulle verkligen behövas idag, när vällevnadssjukdomarna har spridit sig till alla samhällslager. Någon påstod att det var han som såg till att järnvägsstationen placerades en kvarts promenad från centrum.

Att vara enköpingsbo måste därmed innebära att hålla doktor Westerlund i helgd, och därmed hålla sig frisk, genom att motionera minst en halvtimme var dag: järnvägsstationen fram och tillbaka!

Du Enköping är också Staden i flera av Jan Fridegårds romaner. Huvudpersonen åker iväg på morgonen och kommer tillbaka om kvällen med snus och med Enköpingsbrännvin. Föga hälsovänligt kan tänkas, men absolut litterärt. Suverän är den lilla fickparken där Jan Fridegård står staty, själva skulpturen liksom dess inramning.

Du är också grönsaksodlingsstaden och givetvis mest pepparrotsstaden även om även det numera blott är ett minne, en bit av din själ.

Det ska erkännas att när jag fick uppdraget att hålla det här talet, så skakade det till i den gamla deckarförfattaren. En berättelse, hur enkel den än är, ska ju ha en intrig, en twist, en konflikt och en gåta som ska pocka på sin lösning. Det finns ett författarcredo som lyder: ”Harmoni och lycka är dramatikens död”.

Det måste finnas en motsättning, även i ett tal. Och vad är det för motsättning med våren?

Jo, det vet vi ju alla. Vi skulle inte stå här och fira inträdet i denna ljuvliga årstid om vi inte visste, att allt ska tas ifrån oss. Snödrivorna ligger höga i våra gömda rum. Vi känner så starkt inför vår vår och vår sommar eftersom vi vet att allt är till låns.

Som deckarförfattare ser jag nu berättelsen: det oskyldiga offret visar sig i sin soliga skönhet, kliver frimodigt fram och tillåter sig ta plats med balkonglådor och utemöbler, klotgrillar, husvagnar och badbryggor, solglasögon, shorts och Upplandsleden ända från längst ner på Härjarön och hit upp till Fanna och Kyrkåsen. Hon vet inte om att mördaren under tiden bereder sig på att slå till. Sommaren, hon går mot sin fullkomning, arbetsplatser stänger, alla går på semester. Men den slemme glädjemördaren gnuggar under tiden sina händer.

Och en morgon är naturen plötsligt brun. Den första nattfrosten är kommen och innan vi vet ordet av, sliter blåsten bort det lilla som finns kvar i lövträdens kronor. Vi är åter klädda i täckjackor och vantar och sjalar och vi fryser ändå. Mordet är fullbordat. Vi får åter vänta på uppståndelsen, under en hel lång vinter.

Desto ivrigare firar vi därför vårens ankomst idag.

Ja nu är det fest. Vintern, den ovanligt långa och sega, har äntligen rasat ut ur sina fjällar, som kvartettsångarna så vackert sjöng här för oss helt nyss. Drivans blommor har inte bara dött utan redan börjat ersättas av riktiga blommor. Himlen ler verkligen i dessa vårens ljusa kvällar och snart är sommarn här. Låt oss njuta, låt oss vara glade! Som det står i denna vårvisornas vårvisa skriven av en man kallad Herman Sätherberg redan 1838, året innan doktor Westerlund föddes.

 

Det var då det. Var tidsepok tar hand om sig själv. Nu går vi mot ljusare tider år tjugohundratio. Vi har aldrig varit så många i vårt avlånga land. Ändå är det glest befolkat. Visst är det kallt. Men sommaren är ljuv, en enda lång fest då vi med dödsförakt utsätter oss för risken av fästingbett, malignt melanom och solsting. Men det är det värt, allt ska ut och allt ska in och det gäller att ta vara på tiden.

Ja vi borde alla få stänga butiken, åtminstone mellan hägg och syren, ty vintern var verkligen otroligt lång, kommer ni ihåg, nej glöm förresten snöhelvetet, förseningarna, mörkret och hur vi frös!

Men framtiden är ljus som sagt. Och du Enköping växer och frodas. Det är annat än vad många glesbygdskommuner förunnas. Därför är du säkert glad att så många vill vara här, vill bygga, vill etablera sig, också människor från fjärran länder är välkomna till dina arbetsplatser, dina bostäder och dina parker.

Hela världen genomgår en jättelik omfördelning, folkvandring, utbyte, in- och uttag av impulser, värderingar och tankar. Detta är människans särart. Och det är vackert. Att vi är så anpassningsbara.

Det är också så, att det goda som händer oftast sker i tysthet. Visst finns det avarter, men det friska vinner, det är det vi ska ta tillvara. Hälsan tiger still.

  Hälsans stig ringlar bokstavligen såväl som symboliskt genom hela staden!

Som stolt vårtalare i staden Enköping år tjugohundratio, vill jag avsluta detta vårtal, med att utbringa ett fyrfaldigt leve för hälsan, och våren.

Hon leve…

œ-