SOCIALSVÄNGEN

socialsvangenKanske den enda romanen där en socialbyrå står i fokus. Socialsvängen skildrar på en rak och enkel prosa en verklighet bortom alla vackra honnörsord och utredningar. Boken kan också läsas som ett inlägg i den svenska socialdebatten. Aino, 29-årig varvsarbetare i Göteborg, gör med romanen Socialsvängen sin debut som skönlitterär författare.

Om denna roman skrev Kristina Lugn 1978: ”Trosells bok är uppskakande, lärorik och mycket trovärdig. Jag hoppas att den kommer att läsas och diskuteras av många människor”.

Socialsvängen skildrar livet på en socialbyrå i Göteborg. Elisabeth är nybliven socialassistent och sambo med Håkan, som är bagare. Hon är ung, entusiastisk och engagerar sig.
Socialbyrån frekventeras dagligen av missbrukare som har återfall, barn som far illa, arbetslösa som behöver pengar och hela tiden tillkommer nya ärenden. Till sist känner Elisabeth att hon måste välja…

Recensioner i urval

Nyutgivningen 2005
”Trots att berättelsen alltså skrevs för nästan 30 år sedan är den fortfarande förvånansvärt fräsch  … Aino Trosell är dessutom en säker stilist med förmåga att på ett psykologiskt trovärdigt sätt porträttera människor. Socialsvängen är en både lärorik och övertygande berättelse, som säkert kommer att uppskattas av många läsare även idag.”
Inger Wassenius, Bibliotekstjänst

”Så hamnar det tidstypiska successivt i skymundan för en tonsäker och tidlös skildring av makt och maktlöshet, klass och kontroll.”
Bohuslänningen

Vid depbuten 1978
”Aino Trosell heter en 29-årig varvsarbetare i Göteborg, som debuterar med romanen Socialsvängen. Hon har varit socialassistent och skriver med en illusionslös, mörk sakkunnighet. Det är en mycket stark bok. Jag är rädd för överord, men här kan jag inte låta bli att ta i.
´Socialarbetarna har fått sin Sara Lidman´, antecknar jag.”
Göteborgs-Posten

”Böcker om socialvården låter kanske inte speciellt upplyftande. Men i Socialsvängen vävs socialassistenters och klienters öden ihop så skickligt att det påminner om en thriller av bästa klass. En thriller som effektivt och detaljerat klär av myten om socialvården.”
Göteborgs Tidningen

”Det är en bok som innehåller mycket värme och kärlek och klarsyn. Och att Aino Trosell skriver lätt och enkelt och klart. Jag tror att jag också ska säga att blivande socialarbetare borde läsa ´Socialsvängen´. Som någon sorts andlig skyddsympning.”
Sydsvenska Dagbladet

”Författaren till denna fina, realistiska roman heter Aino Trosell. Trots att hon ännu inte är 30 år
gammal, skriver hon moget, övertygande och stilistiskt drivet.”
Folket