Varvsslammer

Välkommen tillbaka till 70-talet och varvsarbetet på Göteborgs norra älvstrand!

Vi färdas från landet till arbeten som finns i storstaden Göteborg. Vi sliter vi inne i fartygsskroven och ute i verkstäderna. Vi är de första kvinnorna på varven som tycker att svetsning påminner om handarbete. Vi är plåtslagare och rörläggare och vi sitter i ensamhet uppe i en kran och känner ansvaret. Vi fryser och har roligt, vi skämtar när ingenting annat hjälper, vi steks under däcksplåtarna och längtar efter semestern. För vi tror att varvsarbetet ska vara för evigt.

Vi är också med om början till slutet, det osannolika slutet av denna viktiga epok i landets industrihistoria. I den senare delen av boken mörknar bilden. Men så vänder det. Ingenting är omöjligt, historien fortsätter och växer lager på lager och plötsligt finns inte varven mer, ej heller minsta spår.

Varvsslammer är ett kärleksfullt äreminne av en svunnen epok. I texterna finns ett helt författarlivs litterära erfarenhet men också en ung kvinnas oförfalskade iakttagelser till den grad att vi kan känna svetsloppornas bett emot huden.

Varvsslammer är tänkt som en present när Göteborg fyller 400 år 2021.