NYHETER

Ur pressmeddelande september 2019 från Stiftelsen Natur & Kultur, 400 sökte, 12 erhåller årets arbetsstipendier à 100.000:- :

Aino Trosell skriver om ett nutida Sverige där socialtjänsten ska ta hand om det som resten av samhället inte klarar. Familjer som krakelerar, barn som utåtagerar, kvinnor som blir slagna, åldringar som inte har råd med tandvård, mördare under sexton år och nyanlända som ingen förstår sig på.

……………………………………………………………………………………………………………

2019-04-15 

4 – 5 maj håller Svenska Deckarakademien sitt vårmöte i Uppsala där vi bland annat har ett offentligt framträdande på Akademibokhandeln under lördagen. Från Akademibokhandelns hemsida:

”Uppsala Stora Torget

Författarträff med Svenska Deckarakademien

Välkommen på en spännande stund med några av våra vassaste deckarförfattare! Arne Dahl, Ninni Schulman, Karin Alfredsson och Christina Waldén berättar om sina författarskap och aktuella böcker. Ingen föranmälan krävs.

Lilian Fredriksson och Johan Wopenka samtalar om deckare i akademisk miljö/akademiska mord.

Lördag 4 maj kl 15:00

Plats

Uppsala Stora Torget

…………………………………………………………………………………………………………..

2019-01-15 Ett viktigt etappmål är nu uppnått i lobbyarbetet för ett varvs- och industrihistoriskt center. Med finansiellt stöd från Västra Götalandregionen har lobbygruppen initierat en förstudie vilken presenterades på Volvo museum inför ett sjuttiotal intresserade från kommun, region, näringsliv och civilsamhälle. Aino Trosell inledde seminariet med att läsa sin egen dikt Kranarna väntar (finns att läsa på Facebooksidan av den 2019-01-17). Därefter redogjorde David Anthin för förstudien vars syfte är att bädda för en fördjupad förstudie med syfte att få igång arbetet med ett industrihistoriskt center i Nordens största industristad innan bilderna har bleknat. Också ett showroom för dagens industri, och morgondagens. Ett viktigt besöksmål och en strategisk mötesplats. Det är arbetarstaden värd inför 400årsjubileet 2021. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sveriges Författarförbunds styrelse har beslutat tilldela Aino Trosell ett vistelsestipendium i Aten 11 – 25 mars 2019 i Ariane Wahlgrens hus . I samband med detta kommer Aino torsdagen den 21 mars på kvällen att framträda för svenskkolonin i på Svenska kyrkans café i Plaka i arrangemang av föreningen SWEA.

  Ariane Wahlgren testamenterade vid sin död 1993 sin privata villa i Aten till Sveriges Författarförbund som förvaltar huset. Sedan mitten av 90-talet fungerar villan som bostad för stipendiater från Sveriges Författarförbund och från Svenska Journalistförbundet.
Huset ligger i stadsdelen Koukaki i närheten av Akropolis och vid foten av den gröna pinjeoasen Filopappos kulle.

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………….

För femte året skriver Aino Socionomens midvinternovell som i år heter OM JAG INTE ÖVERLEVER. Lösnummer går att köpa via direktkontakt med tidskriften enligt följande: ”de fyller i sina personuppgifter samt skriver: Ett ex av nr 8/2018, 100 kr i meddelandefältet. Då kan Susanne skicka faktura till dem på ett smidigt sätt. Det är viktigt att de skriver detta så att vi inte behandlar dem som prenumeranter.

Länken är: https://socionomen.nu/prenumerera 🎅🎅🎅Vi skickar ut tidningarna den 7/1”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

BOKMÄSSAN 2018! Kom till Sjöfartsmontern Bo5:02 på lördag 29/9 kl 16.00 och hör mig prata vid följande programpunkt: ”OFFSHORE OCH YTSPÄNNING Aino Trosell har skrivit ett stort antal böcker, både kriminalromander, släktberättelser men även söfarts. och varvsanknutna som Offshore och Ytspänning. Hon berättar både vad som driver henne i sitt författarskap och också något om hur arbetet med att få ett politiskt beslut om ett varvshistoriskt museum i Göteborg går.”

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………

Sommarföreläsningar imorgon 14/6 kl 13.00  på Emigranternas hus som ett led i lobbyverksamheten för ett varvs- och industrihistoriskt center på Götaverkenområdet med förstas spadtaget till stadens 400års-jubileum 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………..

Gäst hos Radio Dalarna juni 2018 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………..

Under våren har jag repeterat med sånggruppen Sötsurt i Stockholm. Nu nalkas premiären. En provföreställning ges 6 maj kl 14.00 på Eggby gård på Järvafältet. Fri entré. Sånger, dikter, teaterfragment framföres i OBERÄTTADE HISTORIER, nio damer om grovarbetarna som bar kjol och andra berättelser. Alla välkomna!

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

Författaraftonen på Dala Gille 15 mars blev synnerligen lyckad och följs nu upp av en bokcirkelträff kring romanen HJÄRTBLAD, dit även författaren kommer att komma.

Tid: Fredag 13 april kl 15.15. Plats: Gamla Kronvägen 62 E, Partille.

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………….

DALA GILLE

Boka en bokträff med Aino
Torsdagen den 15 mars 2018, kl 18.00

Aino Trosell är en underbar berättare både live och i sina böcker. Bördig från Malung jobbade hon inom socialtjänsten i Göteborg innan hon blev svetsare. När hon efter några år kände att hon ville skriva och genast blev uppskattad fortsatte hon skriva sina berättelser om stolta arbetare, som älskar sitt arbete. En modern arbetarförfattare hade fötts.
Hon har skrivit Hjärtblad, som handlar om en kullas Dalavandring till Stockholm. Men Aino kommer också till oss för att tala om sitt Dalarna och Helmers vals, boken om sin färgstarke far.
Hon lämnar oss ett antal Hjärtblad till en bokcirkel. Hur den ska utformas talar vi om under träffen. Passa på att gå med i cirkeln och få en av böckerna i gåva.
Kom till denna författarafton och ta gärna med vänner för att bli bekant med Aino Trosell och hennes värld. Träffen blir på Masthuggets hus och börjar som vanligt kl. 18.00
Kostnad: 50 kr, för gäst 70 kr.
Bindande anmälan genom att sätta in pengar på Gillets plusgiro 4 47 86-2
senast den 6 mars.
Frågor till Ollas Ann-Mari tfn: 0723 34 43 09, mail: gronkvist@telia.com
eller Eva S. tfn: 0768 21 84 61, mail: eva.k.sandstrom@tele2.se
Väl mött!

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………….

INSÄNDARE

Aino är ständig tvångsmässig sekreterare i lobbygruppen för ett varvs- och industrihistoriskt center…

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………..

MIDVINTERNOVELL

Håll utkik efter julnumret av Socionomen som snart är ute. Stort uppslaget är den senaste novellen. Otäck, spännande och helt nyskriven.  Det är mörkt den här årstiden. Men aldrig så mörkt som i minithrillern DET SISTA LJUSET. Beställ numret hos zara.hammarberg@akademssr.se

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………….

Bokmässan 2017, Aino uppvaktar kulturministern angående ett varvs- och industrihistoriskt center i Göteborg

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………………………………………..

KULTURARTIKEL

Söndagen den 30 juli publiceras artikeln DEN OBERÄTTADE STADEN som huvudtext på Göteborgs Postens kultursida.Missa inte den!

 

 

 

 

 

……………………………………………….

HÖSTENS FÖRELÄSNINGAR

Botanisera gärna under HÄR SES VI! Fler är på gång.

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………….

VÅRENS FÖRELÄSNINGAR

börjar nu komma på plats. Se under HÄR SES VI så ses vi kanske någonstans i Sverige i vårens tid.

………………………………………..

VINTERGATAN BLIR LJUDBOK

14 – 16 november läser Aino in sin roman Vintergatan på Tundell och Salmsons ljudboksförlag vid Hornstull. Att komma ut till jul. En svensk vintersaga. Ett luciadygn i den svenska småstaden när flingorna faller och känslorna glöder under snön.

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………

SAMTAL MED SVEN WOLLTER

Den 1 oktober kl 12.00 samtalar Aino och Sven om Helmers vals på Akademibokhandeln vid Kungsportsplatsen i Göteborg. Sven Wollter debuterade tidigare i år med romanen Hon Han Döden.

 

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………………………….

HELMERS VALS BLIR LJUDBOK

25 juli 2016: Det är nu bestämt att Aino Trosells nya roman – hennes tjugofemte bok – även kommer ut som ljudbok; nedladdningsbar samt som cd-bok. Producerar gör A Nice Noise och det är författaren själv som läser. Beräknat ljudboksläpp samtidigt med pappersbokens 9 september.

 

 

 

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………

13 juli 2016: ännu en positivt recension av VARNING FÖR VILT, idag i Nerikes Allehanda. Se recensionsutdrag under Författarskapet: Böcker: Varning för vilt.

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………………

BOKRELEASE I GÖTEBORG

27 juni: Release på Litteraturhuset i Göteborg av nya romanen Helmers vals.  I samarbete med Lindelöws förlag. Nu bestämd. Releasen äger rum måndagen den 5 september kl 18.00. Bubbel och snittar. Samt ett program som meddelas senare.

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………….

BOKRELEASE I MALUNG

4 juni 2016: Bokrelease av HELMERS VALS bestämd till Malungs marknad 17 – 18 september. Många bokningar under hösten med anledning av den nya romanen, se vidare under fliken Här ses vi.

Foto: Petter Hellmin

.

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………………..

3 maj 2016: utgivningsdag för den nya romanen HELMERS VALS är fastställd till fredagen den 9 september i år.

 

 

 

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………………..

 

26 april 2016: Nytt nummer av tidskriften SKRIVA ute med stort reportage om en dag i ”slitvargen” Aino Trosells författarliv.

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………..

PÅSK 2016: Varning för vilt åter som följetong i Mittmedias arton tidningar. Denna gång i pappersupplagorna, efter påtryckning av läsarna.

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………………..

19 april 2016 Lobbygruppen för ett varvs- och industrihistoriskt center bildas med Aino Trosell som ständig sekreterare. 

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………….

1 mars 2016: Aino tilldelas Samfundet De Nios Vinterpris 2016

……………………………………………………………………………………..

FEBRUARI 2016: Aino är månadens författare hos Mofibo. Läs intervjun med henne: http://seblog.mofibo.com//search?q=trosell

…………………………………………………………………………..

1 februari 2016: Aino gäst hos Stefan Livh i P4 Göteborg 10.35 – 11.00 

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………………………….

28 januari 2016: bokrelease VARNING FÖR VILT – berättelser

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………………………..

26 januari 2016: Aino gäst i Radio Dalarna

 

 

 

 

……………………………………………………………………………..

25 december 2015 – 31 januari 2016: Följetongen VARNING FÖR VILT i sex avsnitt i Mittmedias digitala söndagstidningar. Parallellt midvinterturné med start 17 januari: Åre – Östersund – Sundsvall – Ånge – Härnösand – Sandviken – Malung – Falun

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………….

LJUDBOKSRELEASE

24 november 2015: OFFSHORE inläst av Marie Richardsson och Jakob Eklund utkom idag.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………………………..

JULNOVELL

SOCIONOMENs julnovell skrivs i år, precis som i fjol, av Aino Trosell. Åter en fängslande historia med en alltmer krypande känsla ju närmare julen vi kommer.

Huvudpersonen är socionom. Hon är vidbränd, och har sadlat om. Detta var kanske trots allt inte så välbetänkt? Det nya jobbet kastar henne ur askan i elden…

Novellen heter MIN FÖRSTA JUL och publiceras i Socionomens julnummer 2015 som kommer ut den 4 december.

………………………………………………………………………………….

PÅ SPÅRET 2015:

Petra Mede & Peter Magnusson

Louise Epstein & Thomas Nordegren

 Aino Trosell & Tina Mehrafzoon

David Lagercrantz & Viveca Sten

Fredrik Wikingsson & Filip Hammar

Jonas Eriksson & Åsa Sandell

SÄSONGSSTART FREDAGEN DEN 20 NOVEMBER KL 20.00 I SVT

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………………….

DET SVARTA BAKOM SOLEN – en specialskriven långnovell – kommer som ljudbok på Tundell & Salmson Audio september 2015, inläst av Anna Godenius. Även som e-novell.

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………..

Swedish Book Review nummer 1 2015:

Since her crime fiction debut Ytspänning (Surface Tension) in 1999, Aino Trosell has been rated among the highest fliers of the genre in Sweden. She is a stylistically assured writer whose hallmark is a socially critical perspective with a clear awareness of class and gender issues. When Lotta Olsson, seasoned critic of the crime genre, made her choices for the 2014 Gothenburg Book Fair of the best titles she had read so far that year, this volume of short stories was among them – and this was not just a list of Swedish crime writers but included such eminent names as Val McDermid and Gillian Flynn. It is high time the English-language reading public had access to Trosell’s work.

……………………………………………….

Originalnovell modell större specialbeställd av tidskriften Socionomen. Publicerad i julnumret nr 8 2014. Novellen heter JULKORT MED TOMTE och är en thriller. Numret går att beställa av: zara.hammarberg@akademssr.se  /12 december 2014

 

 

 

 

 

……………………………………………………….

Dalademokraten kommer under julhelgerna att publicera fyra noveller från min penna, håll koll! Tre av dem är Siv Dahlin-thrillers. En av dessa HERRELÖS kommer att publiceras i papperstidningen. De andra tre, som å andra sidan är längre – mer att läsa – kommer att publiceras i tidningens digitala utgåva. Dessa tre heter RÅDLÖS, STÖRD OCH SKAKAD och MIN GRAV ÄR DIN. Alla fyra novellerna är hämtade ur boken Min grav är din, en samling krimineller som kom ut i år.  /12 december 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………….

Positivt och entusiastiskt mottagande av MIN GRAV ÄR DIN  i Arbetet, Litteraturmagazinet, Dalademokraten, Dalarnas Tidningar (Ludvika Tidning, Falukuriren, Mora Tidning, Södra Dalarnas Tidningar), Bibliotekstjänst, Tidningen Kulturen och Smålandsposten. /19 juni 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………

Positiv  anmälan idag i Dagens Nyheter av MIN GRAV ÄR DIN.

/7 juni 2014

………………………………………………………….

MIN GRAV ÄR DIN har vunnit positiv uppmärksamhet:

den 6 maj presenterades den i Radio P4 Göteborg,

den 3 juni publicerades en odelat positiv recension i Dalarnas Tidningar (Falukuriren, Moratidningen, Södra Dalarnas Tidningar och Ludvika Tidning),

samma dag publicerade Tidningen Kulturen en välvilligt hållen recension,

i Arbetet samma dag publicerades en oerhört positiv recension och

den 6 juni fick den nya boken ytterligare en positiv recension i Dalademokraten.

/ 6 juni 2014

……………………………………………………………………..

MIN GRAV ÄR DIN finns nu i butik och på nätet. Lägsta pris 188 (Adlibris). Inbunden. Utkom idag.

Idag släpps även ljudboken MIN GRAV ÄR DIN i en eminent inläsning av Tomas Bolme och Ann-Lie Norberg. CD. Lägsta pris 258 (Adlibris).

/21 maj 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………….

MIN GRAV ÄR DIN – krimineller II har gått till trycket och finns att beställa på nätet. I butik från slutet av april. Första recensionsdag 21 maj. Pappersbok hårda pärmar:  Lindelöws förlag. Ljudbok: Tundell Salmson Audio.

………………………………..

LOJALITETENS PRIS: originalljudbok, utkommer denna dag. Inläsare Irene Lindh. Har publicerats som följetong i Hemmets Veckotidning, då under titeln Människorna i Silverdalen. /21 mars 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

…………………………………..

TIDEVARVET: enkvinnskampanj (men förhoppningsvis bara nu till att börja med) för skapandet av världens modernaste varvsmuseum med placering i Frihamnen i Göteborg. /16 mars 2014

 

 

 

 

 

…………………………………….

Sociala medier: Aino Trosell finns nu på Facebook och Twitter. Begränsad framkomlighet kan förekomma. Allmänheten varnas för dikeskörningar och nedfallande stenblock. /11 mars 2014

…………………………………….

På en öde ö i havet kom idag ut i nyutgåva på inläsaren, Sven Wollters 80-årsdag. Nyskrivet förord av författaren, inläst av henne själv. /11 januari 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

……………………………………………………………………….

Se dem inte i ögonen kom idag ut som ljudbok inläst av Anneli Norberg på Tundell Salmson Audio. /7 februari 2014

 

 

 

 

 

 

 

……………………………………

Om hjärtat ännu slår samt Se dem inte i ögonen kom idag ut som pappersböcker efter att länge har varit slut i detta format. De finns även som e-böcker och ljudböcker /7 februari 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………….

Hemsida samt kommande officiella Facebooksida sköts nu av författaren själv. Alla kontakter tas hädanefter vänligen direkt via: mail@ainotrosell.se  /1 december 2013