OM AINO

Aino nov 2015Aino Trosell (f. 1949) är född och uppvuxen i Malung. Som ung kom hon till Göteborg men återvände efter några år till Dalarna. Sedan 2012 bor hon åter i Göteborg.

Aino Trosell har kommit ut med 25 böcker sedan debuten med romanen Socialsvängen 1978. 1994 fick hon Ivar Lo Johanssons personliga pris för sitt samlade författarskap och i synnerhet romanen Offshore. 2006 erhöll hon även fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris. 2010 kom den historiska romanen Hjärtblad som nominerades till Sveriges Radios romanpris. Vid sidan av En gränslös kärlekshistoria (2005) anses den vara hennes viktigaste roman.

Hon är även en framstående thrillerförfattare, Ytspänning belönades 1999 med Polonipriset och 2000 utnämnde Svenska Deckarakademins Om hjärtat ännu slår till Årets bästa svenska kriminalroman. Uppföljaren Se dem inte i ögonen nominerades  till samma pris.

Aino Trosell är en hängiven novellist, fem novellsamlingar återfinns i hennes verkslista. Hon skriver även för tidskrifter och har även medverkat i över sextio antologier. Aino har även skrivit ett par böcker för barn. Flera av Aino Trosells verk finns översatt till tyska, franska, holländska, finska och danska.

Aino har även skrivit direkt för de nya digitala formaten, ett tjugotal publicerade e-noveller och mp3-noveller.

Hon är även dramatiker, pjäsförfattare och manusförfattare för film. Option med Zentropa Sweden är för närvarande tecknad för långfilmsmanuset Isbränna.